Cercetătorii de la UCLA au conceput o nouă celulă fotovoltaică transparentă ce va permite oamenilor să folosească în case şi în clădirile de birouri ferestre ce generează electricitate şi care permit oamenilor, în acelaşi timp, să privească prin ele.
Reuşita oamenilor de ştiinţă este descrisă într-un studiu publicat în jurnalul ACS Nano. Specialiştii de la UCLA au creat o celulă solară din polimeri (PSC) care produce energie absorbind lumina infraroşie, nu pe cea vizibilă ochiului uman, astfel că materialul prezintă o transparenţă de 70%. Plasticul fotoactiv din care este realizată celulă transformă lumina infraroşie în curent electric.
„Reuşita noastră deschide drumul spre celule solare transparente care să fie folosite în aparatele electronice portabile, în ferestre inteligente şi în multe alte domenii”, a declarat Yang Yang, conducătorul studiului şi totodată profesor de ştiinţa materialelor şi inginerie la UCLA.
„PCS-ul inventat de noi este creat din materiale similare plasticului, uşoare şi flexibile. Aspectul cel mai important este acela că aceste celule solare pot fi produse în cantităţi mari cu un cost redus”, a adăugat Yang.
Sursa: descopera
Comments
Post a Comment