Skip to main content

Centralele solare orbitale – viitorul energetic al planetei?


În mai puţin de 30 de ani am putea beneficia de energie solară colectată din spaţiu, pentru a satisface nevoia globală de electricitate, anunţă oamenii de ştiinţă.

Specialiştii de la Academia Internaţională de Astronautică afirmă că instalarea unei centrale solare pe orbita Pământului este posibilă. Conform lor, un asemenea proiect poate deveni viabil în mai puţin de trei decenii.

Specialiştii speră că în scurt timp vom reuşi să trimitem sateliţi pe orbita geostaţionară pentru a acumula energie solară. Un astfel de satelit va avea o anvergură de câţiva kilometri, având capacitatea de colecta lumina solară 24 de ore din 24. Apoi, după ce lumina va fi transformată în energie electrică, ea va putea fi trimisă pe Pământ cu ajutorul unei antene de transmisie cu microunde, sau prin lasere.

Studiul reprezintă prima încercare de găsire a unor modalităţi de captare a energiei solare din spaţiu, pentru ca apoi aceasta să poată fi furnizată Pământului prin reţele wireless.

În raportul întocmit de specialişti se explică faptul că pentru promovarea acestei noi surse de energie electrică va fi nevoie de stimularea economiei prin reduceri de taxe sau alte finanţări din partea guvernului, alături de implicarea sectorului privat.

Pentru implementarea proiectului, specialiştii declară că este nevoie ca, de comun acord, mai multe ţări şi organizaţii să efectueze cercetări.

Interesul pentru energia solară a crescut în ultimul deceniu, stimulat, pe de-o parte,de teama ca în scurt timp petrolul şi alţi combustibili naturali se vor epuiza, iar pe de altă parte de stimulentele pe care unele guvernele oferă pentru acest sistem energetic nepoluant.


Sursa: descopera.ro

Comments