Skip to main content

Cod ROSU pentru ninsori-catastrofa, ca in 1954

Surse de la ministerul Transporturilor au declarat pentru DeCe News că autoritățile sunt în alertă, pregătindu-se pentru cod roșu de ninsori la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.


În prezent este în vigoare codul portocaliu, pentru ger. Ninsorile sunt așteptate de joi sau vineri, începând din vestul țării. Este posibil ca în Constanța să se manifeste și ploi, ceea ce ar paraliza traficul, din cauza poleiului. Pe măsură ce frontul atmosferic provenit din bazinul Mării Adriatice, se va deplasa desupra României, la contactul cu frontul de aer artic aflat deasupra zonei extracarpatice se va înregistra o intensificare a vântului și căderi masive de zăpadă. Ținând cont că aerul cald din sud-vest aduce formațiuni noroase importante, sunt așteptate ninsori puternice. Unii dintre cei mobilizați deja pentru pregătirea intervenției ne-au declarat că au fost avertizați că vor fi ”zăpezi ca în 1954”. Atunci, stratul de zăpadă a depășit 5 metri în Capitală. Ca o coincidență, în 1954 ninsorile au pornit tot pe 3 februarie, iar viscolul a ținut 48 de ore.

Este posibil ca autoritățile să ia în calcul cel mai rău scenariu posibil, iar această prognoză meteo să fie doar un exercițiu de alarmare. Cert este că se pregătesc variante de intervenție care merg de la întreruperea preventivă a circulației pe anumite drumuri, până la declararea de zile nelucrătoare în perioada viscolului. Armata și jandarmeria vor fi implicate mai rapid în acțiunile de deszăpezire, iar autoritățile se pregătesc să mobilizeze alimente de la rezerva de stat dacă aprovizionarea va fi serios perturbată.


Sursa: dcnews.ro

Comments

Post a Comment