Skip to main content

Tot mai multi oameni mor din cauza statului prea mult pe scaun!


Cei care fac muncă de birou fără să se ridice de pe scaun ore în şir sunt predispuşi la apariţia trombozei venoase profunde; statistici îngrijorătoare arată că incidenţa acestei boli este în creştere, ca şi numărul deceselor din această cauză.

În Marea Britanie, de pildă, organizaţia Lifeblood a prezentat recent un raport care arată că zilnic mor 10 persoane din cauza acestei afecţiuni.

Aproape 75% dintre persoanele cu vârsta de 21-30 ani, care fac muncă de birou, lucrând 10 ore pe zi, nu iau pauze pentru a se ridica de pe scaun. Tot mai mulţi dintre aceşti oameni iau până şi masa de prânz aşezaţi la birou, iar aceste condiţii le dublează riscul de a suferi de tromboză venoasă profundă (TVP).

TVP se manifestă prin apariţia unor cheaguri de sânge în venele membrelor inferioare, din cauza stagnării sângelui în vene, pe fondul încetinirii circulaţiei, favorizată de şederea îndelungată pe scaun.

Din cheagul format în venele picioarelor se pot desprinde fragmente care ajung în plămâni, provocând moartea.

În Marea Britanie, 3.798 de persoane au murit în 2010 din cauza TVP, iar numărul victimelor cu vârsta sub 40 de ani a crescut cu 40% în 2010, faţă de anul 2007.

Uneori, formarea cheagurilor în venele profunde produce simptome precum umflarea piciorului afectat, înroşirea sa şi senzaţia de durere, dar o mare parte a cazurilor sunt asimptomatice, ceea ce face din TVP un „ucigaş tăcut”, extrem de periculos.

Specialiştii recomandă, pentru a evita apariţia TVP, mişcarea (inclusiv la locul de muncă, sub forma unor pauze ”de dezmorţire”), eliminarea surplusului ponderal, renunţarea la fumat şi o alimentaţie fără multă sare şi fără cantităţi mari de grăsimi.


sursa: descopera.ro

Comments