Skip to main content

Derby-ul Petrolul – Rapid s-a disputat într-o atmosteră demnă de marile stadioane ale lumii


15 milioane de euro. Mai mult sau mai puţin, că aşa e la noi, dar cam aceasta a fost suma cheltuită de oficialităţile Ploieştiului cu noul stadion "Ilie Oană". Cert e că preţul corect poate fi estimat după ce vezi un meci acolo. Cu atât mai mult un Petrolul - Rapid. Sâmbătă seara a fost 0-0 pe tabelă, minimum 10-0 în tribune. Nota maximă pentru gazde şi oaspeţi deopotrivă, zero pentru tot ce găsim în mod obişnuit pe arenele de fotbal de la noi. Poate la Steaua - Dinamo (3-2) ori la finala Cupei Dinamo - Rapid (1-0), ambele pe Naţional Arena să fi văzut ceva asemănător.

E greu de descris în cuvinte senzaţia trăită sâmbătă pe "Ilie Oană". Dacă aţi ajuns vreodată pe stadioanele din Turcia, Grecia ori Serbia cred că v-aţi face o idee. N-a fost doar cogregrafia "lupilor galbeni", spectacolul de torţe, reacţia rapidiştilor, ori marea de fulare galben-albastre. A fost un sentiment, o trăire, un vis. E greu să rămâi imparţial într-o asemenea atmosferă. Cum e la fel de greu să nu o lauzi. Să nu o aplauzi.

Un altfel de moment zero
N-a fost dificil să se ajungă aici. Galeria exista, echipa s-a întărit, iar stadionul a apărut anul trecut. Ingredientul minune a fost dialogul. Al celor de la Petrolul cu galeria, cu Liga, cu Jandarmeria. Rezultatul? O coregrafie inedită şi de efect, show-ul de torţe, dar mai ales cântecele! At-mos-fe-ră! Definiţia atmosferei din fotbal, mai exact. Poate un soi de moment zero al nostru, al celor care iubim fotbalul şi pe care ne place să-l trăim aşa cum vrem. Aşa cum trebuie.

Compromisul
S-au auzit de toate la Ploieşti. Şi de bune, şi de rele. Mai puţin celebrul "Mitică la brutărie", cu celebrele deja lui variaţiuni. Deocamdată, acesta e compromisul pe care un club precum Petrolul e nevoit să-l facă pentru a satisface orgoliul unui oraş întreg. Ceva de genul "nu-l înjurăm pe Mitică, pentru că nu ne suspendă dacă aprindem torţe ori dacă facem show în tribune". Până la vremuri (oameni) noi, merită să-l acceptăm. În ideea că fotbalul va reţine mereu tot ce a fost frumos, nu şi formele fără fond.

Am obţinut un punct, dar unde?! Pe acest stadion superb, cu aceşti suporteri minunaţi! Îmi e ruşine că Rapidul joacă în continuare pe Giuleşti

Regret că nu am putut câştiga pentru cei peste 13.000 de fani ai noştri. Rar mi-a fost dat să văd o atmosferă atât de vulcanică pe stadioanele noastre
Mircea Rednic, antrenor Petrolul


Sursa: prosport

Comments