Skip to main content

Victor Ponta: "România NU va ratifica ACTA"

Premierul României a declarat în cadrul conferinţei RoNewMedia 6.0, care se desfăşoară între 16 şi 18 mai la Biblioteca Naţională, că ţara noastră nu va ratifica controversatul tratat anti-piraterie ACTA.

Invitat special la RoNewMedia, premierul Victor Ponta s-a declarat un împătimit al noilor tehnologii: "Dacă într-o dimineaţă cineva mi-ar fura tableta nu mi-aş putea îndeplini toate sarcinile de premier".

Premierul a spus că Guvernul României nu va ratifica ACTA până când Parlamentul European nu va adopta modificări ce garantează viaţa privată. "Din punctul meu de vedere, România nu poate sa ratifice un acord precum ACTA", a spus Victor Ponta.

Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute (ACTA) a fost semnat de statele Uniunii Europene, printre care şi România, la începutul anului, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Japonia. Anterior el fusese semnat, pe 1 octombrie 2011, de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă şi Statele Unite.

Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a decis, imediat după instalarea la Palatul Cotroceni, ca ratificarea acordului să fie amânată până când Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) urma să se pronunţe pe acest subiect. În cele din urmă, tratatul ACTA n-a mai fost însă analizat de CEJ.

La începutul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta declarase că tratatul ACTA nu va fi ratificat până când Parlamentul European nu va adopta modificări ce garantează viaţa privată. "Nu-l ratificăm până când nu vor fi aduse în Parlamentul European modificări care să asigure, aşa cum este corect, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, dar nici să nu atingă drepturile la viaţa privată. În momentul în care laşi furnizorii de internet să îmi intre în adresa de e-mail, să îmi citească mesajele, aşa ceva eu unul nu vreau să mi se întâmple mie personal şi atunci cu atât mai puţin să i se întâmple oricărui cetăţean român", a spus atunci Ponta.

Contrar declaraţiilor lui Victor Ponta, tratatul ACTA nu poate fi ratificat însă decât în varianta actuală. Chiar dacă va fi ratificat totuşi de Parlamentul European, în forma actuală, ACTA va putea fi respins de parlamentele din fiecare ţară UE semnatară în parte.


Sursa: realitatea.net

Comments