Skip to main content

Intel lanseaza Ivy Bridge desktop

intel Intel lanseaza Ivy Bridge desktopZilele acestea Intel a adus pe piata mult asteptata arhitectura Ivy Bridge, ce reprezinta o evolutie a precedentei Sandy Bridge, intr-un proces tehnologic de 22 nm HKMG 3D. Schimbarile la nivel de CPU nu sunt foarte multe, insa GPU-ul nou face cu adevarat diferenta. Acum vom vorbi insa numai despre modelele desktop, quad core-uri pentru inceput.


Noile chip-uri sunt mult mai mici decat predecesorii lor, avand o suprafata de numai 160 mm2 (75% dintr-un quad core Sandy Bridge), in ciuda unei cresteri a numarului de tranzistori pana la 1.4 miliarde (cu 20% mai multi). Si cel mai mult s-a investit la nivel de GPU, care are acum 16 Stream Processors si 2 unitati de texturare in varianta cea mai performanta (HD 4000).

Intel Ivy Bridge Die Intel lanseaza Ivy Bridge desktop

Si exista si o versiune mai slaba, sub jumate ca numar de unitati (6 cu 1), HD 2500. Dar fiecare Stream Processor este de aproximativ doua ori mai rapid decat la Sandy Bridge, deci performanta creste considerabil. Si primim si compatibilitate DirectX 11, OpenGL 3.1 si OpenCL 1.1, fiind suportate trei display-uri simultane.

Sa revenim insa la nucleele de CPU. Acestea au un comportament ceva mai bun in mod single threaded, Hyper-Threading ameliorat, si consum electric redus atat din cauza noului proces tehnologic, cat si dintr-o eficienta superioara. Controller-ul de memorie se intelege acum si cu DDR3L (cu voltaje de pana la 1.35 V) si frecvente de 1600 MHz, si permite atingerea unui maxim de 2800 MHz in overclocking.

Memoria cache a ramas identica: 8 MB L3 comuni, si cate 256 KB L2 si 64 KB L1 per core. Avem conectivitate PCI-E 3.0, si un numar de sase chipset-uri special destinate noilor procesoare: H77, Z75, Z77, B75, Q75 si Q77. Vestea buna este ca si vechile placi de baza LGA1155 compatibile cu CPU-urile Sandy Bridge recunosc si noile Ivy Bridge-uri. Este necesar numai un update de bios.


Intel Z77 Intel lanseaza Ivy Bridge desktop

 Si dintre toate aceste chipset-uri, numai Z-urile permit overclocking la procesor (GPU-ul fiind complet accesibil cu toate), si configuratii cu multiple placi video. Iar modelele 77 stiu Smart Response si pot primi conectivitate Thunderbolt (prin intermediul unui controller suplimentar). Toate chipset-urile au patru port-uri USB 3.0 native, sase SATA-uri dintre care doua sunt SATA 600 (unul la B75 si Q75).

Si ca si in cazul lui Sandy Bridge, H77 este modelul low end, Z75 reprezinta middle end-ul, in timp ce Z77 va fi rezervat de high end. Celelalte trei sunt destinate segmentului corporational, au inca slot-uri PCI, dar numai Q77 suporta virtualizare.

Pentru moment au fost lansate noua procesoare Ivy Bridge desktop, toate quad core-uri, cu preturi usor sub Sandy Bridge-urile pe care le inlocuiesc. Modelele i7 au cei 8 MB L3 cache activi, in timp ce i5-urile ne ofera numai cate 6 MB L3 cache. Dupa cum se vede in tabelul de mai jos.
Intel Ivy Bridge 25 04 2012 500x168 Intel lanseaza Ivy Bridge desktop

Ca si performanta, varful de gama Core i7 3770K este cel mai rapid quad core lansat de Intel pana acum. Insa avantajul sau fata de Sandy Bridge nu este asa de impresionant, situandu-se undeva la 5 – 10 % la procesare generala. La partea grafica insa lucrurile se schimba cu totul, HD 4000 de multe ori fiind cu peste 50% peste HD 3000. Totusi diferenta pana la un AMD FX-8170K este inca si mai mare.

Ivy Bridge are insa si un punct slab: overclocking-ul. Si asta pentru ca noul proces tehnologic este putin prea diferit si nou. Astfel, un maxim la care am putea spera cu racire cu aer ar fi 4.5 – 4.6 GHz. In timp ce Sandy Bridge sare de 5 GHz. Pacat.

Teste in detaliu puteti citi la AnandTech, HotHardware, TweakTown, HardwareSecrets si Lab501. Din pacate la noi aceste procesoare nu au ajuns inca, dar le asteptam cu interes.



Intel Ivy Bridge Intel lanseaza Ivy Bridge desktop


Sursa: arenaIT

Comments