Skip to main content

ACTA blocat in Parlamentul European



Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a explicat, pentru gândul, că Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este blocat la nivel european şi nu va intra în vigoare până ce nu va exista o pronunţare a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) pe acest subiect, pronunţare care ar putea să vină chiar mai târziu de doi ani.

Winkler, membru al Comisiei pentru Comerţ Internaţional (INTA) - comisia responsabilă cu elaborarea recomandării pentru Parlamentul European în acest dosar - a participat, joi, la prima dezbatere pe tema ACTA. "A fost primul schimb de idei asupra acordului şi s-a confirmat ceea ce era de aşteptat, şi anume că există opinii puternic împărţite pe acest subiect: Verzii şi liberalii sunt foarte vehemenţi şi dau acordul ca fiind mort şi îngropat deja", a explicat Iuliu Winkler, care a subliniat că "dezbaterea abia acum începe". 

La fel ca şi Comisia Europeană, care a anunţat deja că va trimite ACTA la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a verifica eventualele incompatibilităţi cu Carta Drepturilor Fundamentale, INTA are de gând să sesizeze la rândul său acest for. Cererea Comisiei de Comerţ Internaţional, însă, ar putea să difere de cea a Comisiei Europene. "Încă nu cunoaştem textul sesizării Comisiei Europene. Ştim cu toţii că primeşti un răspuns în funcţie de cum pui întrebarea, iar Curtea Europeană de Justiţie va studia doar ce i se va cere", a declarat eurodeputatul român. "Spre exemplu, noi am putea dori să aflăm dacă nu cumva conţinutul ACTA încalcă în vreun punct legislaţia existentă în prezent la nivel european", a adăugat, pentru gândul, Iuliu Winkler, care este de părere că textul acordului "este formulat în termeni destul de vagi şi prea generali".

Indiferent că va exista o singură sesizare pentru CEJ, aceea a Comisiei Europene, sau că va mai fi una şi din partea INTA, membrii Comisiei pentru Comerţ Internaţional nu vor lua nicio decizie până ce nu vor fi soluţionate sesizările. Or, acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat. "Termenul cel mai optimist este şase luni, însă cred că va mai dura doi ani, poate chiar mai mult, până vom avea răspunsul CEJ. În orice caz, exclud să se termine procesul legislativ în 2012", a fost pronosticul politicianului român. Întrebat de gândul dacă se poate spune că ACTA este blocat la nivel european, Iuliu Winkler a răspuns afirmativ. "Putem vorbi despre un blocaj, care este un blocaj legislativ", a declarat politicianul UDMR, care a subliniat că nici el, nici INTA nu pot fi "presaţi pentru a lua o decizie rapidă".

În săptămânile care urmează, vor mai exista multe seminarii şi dezbateri pe tema ACTA în Parlamentul European, pentru că acordul, împotriva căruia există deja o petiţie semnată de 2,5 milioane de cetăţeni UE, "este un subiect emoţional", consideră Winkler. "Indiferent de grupul politic, e adevărat că nu a existat o dezbatere publică, dar nu Parlamentul European are sarcina să facă dezbaterea, ci Comisia Europeană, care este negociatorul ACTA", a adăugat el.
ACTA nu poate intra în vigoare fără acordul Parlamentului European, iar Parlamentul European nu va lua o decizie până nu va exista o recomandare din partea INTA. La rândul ei, recomandarea INTA nu va veni până ce Curtea Europeană de Justiţie nu se va pronunţa pe tema sesizării/sesizărilor referitoare la ACTA. Totodată, Parlamentul European nu poate schimba acordul amendându-l, ci numai să îl aprobe sau să îl respingă, decizie care ar putea fi amânată pe terment nelimitat.


Sursa: gandul.info

Comments