Skip to main content

Sustinatorii SOPA si PIPA dau inapoi

SOPA si PIPA (Stop Online Piracy Act si Protect IP Act) sunt doua proiecte de lege elaborate la presiunile (financiare) ale caselor de discuri si studiourilor de filme care, sub pretextul ca lupta impotriva pirateriei, duceau Internet-ul intr-o noua era a cenzurii.

Si asta pentru ca tot controlul se facea la nivel de provider de net. Acestia, de teama unor amenzi consistente, erau obligati sa taie accesul oricariu site sau utilizator ce era acuzat de incalcarea drepturilor de autor. Si asta fara a se pronunta vreo sentinta sau a se face vreo investigatie. Acuzarea era suficienta.

Iar masura se aplica nu numai celor ce incalcau direct, ci si celor ce faceau orice trimitere sau mentiune a unui site de acest gen. Aceste legi urmau sa fie votate in congresul Statelor Unite saptamana viitoare, insa protestul de zilele trecute ce a cuprins intreg Internet-ul, in cadrul caruia peste 10 000 de site-uri si-au suspendat activitatea, si peste sapte milioane de utilizatori au semnat o petitie online la Google.

Intre site-urile cele mai importante care au participat se numara Wikipedia, Facebook, Reddit, Twitter, Mozilla, DEX.ro etc. Si toate aceste proteste i-au cam speriat pe senatorii care au initiat aceste legi, o buna parte dintre ei declarandu-se acum impotriva lor, iar altii considerand ca legile trebuie revizuite fundamental.

Se pare ca si pe Internet sunt foarte multi bani, care la nevoie pot influenta balanta impotriva acestor legi abuzive.



Sursa: www.arenait.net

Comments