Skip to main content

NOUA HARTA A EUROPEI desenata de Standard & Poor's

Agenţia americană Standard & Poor's a retrogradat, vineri, ratingul a nouă state membre ale Uniunii Europene (UE), cu una sau două trepte. Ratingul Franţei, cea de-a doua cea mai mare economiei a UE, şi cel al Austriei, au fost retrogradate cu o treaptă de la nivelul maxim de AAA la AA+.

Tot cu o treaptă a scăzut şi ratingul de ţară al Maltei, Sloveniei şi Slovaciei, care au, după decizia S&P, ratinguri de A-, A+, respectiv A. În cazul Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului, ratingul a scăzut cu două trepte, ajungând în prezent la BBB+, A, BB şi BB+.


Tot vineri S&P a confirmat calificativele altor patru state europene, printre care şi Olanda, Belgia şi Irlanda, ele rămânând în continuare nechimbate. Şi ratingul celei mai mari economii din UE, Germania, a rămas la vechea valoare, ea având în continuare calificativul AAA.

Scăderile ratingurilor statelor membre UE vin după ce în luna decembrie a anului trecut agenţia americană a avertizat 15 state europene că ar putea urma în scurt timp o astfel de ajustare a ratingurilor.



Care este situaţia ratingului României

Conform reprezentanţilor S&P, România are, în prezent, un rating de ţară BB+, aflându-se la egalitate cu state precum Cipru, Ungaria şi Letonia, toate acestea fiind incluse în categoria statelor în care investiţiile au un caracter speculativ, deci mai riscant.

Situaţia este mai bună pentru vecinii bulgari, care au un rating BBB, asemenea Irlandei, Lituaniei şi recentei retrogradate, Italia.

Cel mai mare rating de ţară îl au, în momentul de faţă, state precum Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Suedia, Marea Britanie şi Luxemburg, toate având AAA.

Singurul stat european care prezintă riscuri substanţiale de creditare şi care a primit din partea S&P ratingul CC, unul dintre cele mai scăzute, este Grecia, care se confruntă, în prezent, cu o situaţie economică foarte dificilă.



Comments