Skip to main content

Hacker roman anchetat de DIICOT pentru ca a spart NASA

Un hacker de 20 de ani din Timişoara este anchetat de DIICOT pentru că a spart serverele NASA, Pentagonului şi Guvernului SUA. Google l-a premiat!



Procurorii DIICOT îl cercetează penal pe un tânăr de 20 de ani din Timişoara, pentru că acesta a lansat atacuri informatice şi a accesat fără drept servere ale Armatei SUA, ale NASA, Guvernului SUA şi ale Pentagonului.

Hackerul, pe nume Răzvan Manole Cernăcianu, este student la facultatea de Informatică din Timişoara, el fiind identificat de autorităţile judiciare americane, împreună cu cele române, ca hackerul TinKode, au precizat surse judiciare pentru Mediafax.


Tânărul a copiat şi a transferat pe propriul calculator mai multe fişiere cu date confidenţiale ale Armatei SUA, apoi le-a postat pe blogul personal şi pe un site de internet.

Timişoreanul a conceput o aplicaţie informatică prin care serverele instituţiilor americane puteau fi accesate, pe care a şi vândut-o altora prin intermediul paginii personale de internet. Totodată, el a postat o înregistrare video în care arată cum a spart serverele respectivelor instituţii strategice ale SUA. Românul a reuşit să blocheze serverele atacate prin atacurile pe care le-a lansat asupra lor.

Faptele s-au petrecut în intervalul 2010-2011, au declarat reprezentanţii DIICOT pentru gândul.


Procurorii români colaborează în acest caz cu specialişti ai FBI şi ai NASA.

Mesajul lui TinKode către "cei care îl iubeşte negativ"

Hackerul timişorean este cunoscut sub poreclele de TinKode sau c0de.breaker. Pe profilul său de Facebook, tânărul povesteşte cum a reuşit să ajungă în poziţia de a frauda o companie care acordă credite, însă a decis să nu facă acest pas.

"Pe internet sunt cunoscut drept TinKode aka c0de.breaker originar din România. În viaţa de zi cu zi sunt o persoană normală care îşi petrece foarte puţin timp pe internet. Tot ce am realizat până în acest moment a fost doar pentru a-mi hrănii hobby-ul şi sub nici o formă pentru a-mi găsii un loc de muncă cum majoritatea cred mai ales cei care mă iubeşte negativ. Cam asta a fost simpla şi scurta descriere despre mine", scrie TinKode, folosind punctuaţia şi regulile gramaticale proprii.

El povesteşte cum un prieten care avea de returnat, în rate, o sumă mare de bani către firma Cetelem, a apelat la ajutorul său, pentru a frauda compania, în sensul de a achita ratele fără a plăti de fapt nici un ban.

Prietenii au ales "cea mai slabă verigă" dintre modalităţile de plată a ratelor către Cetelem, adică Poşta Română. Au mers la cel mai mare ghişeu poştal din Timişoara şi au reuşit să tragă cu ochiul la o angajată a Poştei, în timp ce introducea parola unui cont la computer. După multe alte şiretlicuri pe care tânărul se laudă că le-a reuşit, TinKode spune că a decis, împreună cu prietenul său, "să nu rişte fiind vorba de o sumă destul de serioasă! Aşa că a rămas doar la stadiul de experiment social, şi nu pentru a-l folosii în scopuri personale".

Pe canalul său de youtube, TinKode a postat un filmuleţ în care prezintă cum poate fi accesat ilegal un cont de Facebook. Vulnerabilitatea, care era valabilă în iunie 2011, când a fost postat clipul video, a fost descoperită în colaborare cu un hacker poreclit KodRSS, membru al Romanian Security Team, o grupare de hackeri şi crackeri români.




TinKode a primit un premiu de la Google

Google premiază utilizatorii care semnalează breşe de securitate şi vulnerabilităţi ale programelor companiei, iar mulţi dintre cei premiaţi sunt hackeri, care se regăsesc pe lista "Google Security Hall of Fame". Printre ei, în perioada ianuarie-martie 2011, s-a numărat şi TinKode.

"Din partea sutelor de milioane de utilizatori pe care îi avem, le mulţumim persoanelor numite mai jos, pentru că au ajutat ca produsele Google să fie mai sigure", scrie compania Google.

TinKode susţine, în mesajele postate pe Twitter sau pe blogurile sale, că a spart şi servere ale Marinei Regale Britanice, ale Agenţiei Spaţiale Europene, dar şi că a găsit vulnerabilităţi de securitate la programele SUN Microsystems, MySQL sau ESET.


Nici una dintre paginile personale ale timişoreanului nu mai funcţionează, şi nici linkurile către mesajele, clipurile video şi fotografiile în care arată cum a spart diverse servere.


Sursa: gandul.info

Comments