Skip to main content

AMD Phenom II X4 980 Black Edition – Deneb se retrage - by lab501

Phenom II X4 980 va fi ultimul procesor bazat pe nucleul Deneb, ce are la baza o arhitectura introdusa acum mult timp … 2 ani si 4 luni mai exact. Acesta este destinat a mai domoli nerabdarea fanilor pana AMD lanseaza noile generatii de procesoare: Llano, ce se va lauda cu grafica integrata si o arhitectura rafinata pentru zona low-end / mainstream, precum si Zacate, ce va veni cu noua arhitectura Bulldozer si promite o revenire a AMD in lupta pentru performanta.
Phenom II X4 980 ruleaza la 3700MHz si devine astfel cel mai sus tactat procesor lansat de AMD vreodata; acesta va prelua atat pozitionarea pe piata cat si pretul lui Phenom II X4 975, ramanand sa duca in continuare lupta directa cu Core i5 2500. Desi ambele procesoare au 4 nuclee si Phenom II-ul are in avantajul sau aproximatic 400Mhz in plus lupta pare fara prea multi sorti de izbanda, pentru ca Sandy Bridge e cu 2 ani mai tanar decat de-acum batranul Deneb, beneficiaza de un concept arhitectural modern si a dovedit deja ca ofera o performanta ce pune in dificultate de multe ori chiar si liderul de liste de preturi Gulftown, cu tot cu ale sale 6 nuclee.
Asadar, avem de-a face cu 4 nuclee ce ruleaza la 3700MHz, cu un VID in jurul valorii de 1.4v. Nu ma astept la diferente prea mari fata de fratele sau mai mic (Phenom II X4 975) pentru ca ambele sunt bazate pe aceeasi revizie C3 si chiar sunt fabricate in aceeasi fabrica la 2 saptamani distanta unul de celalalt. Bine, binning-ul poate face 980-ul sa iasa castigator, dar asta vom vedea la rubrica de teste.

Comments