Skip to main content

Romania - tot mai activa in cadrul competitiilor internationale de sport electronic

Echipele naţionale de FIFA şi Warcraft 3 participă începând de azi la finala mondială de jocuri pe calculator organizată de Federaţia Internaţională de Sport Electronic (IeSF), ce se desfăşoară la Daegu - Coreea de Sud - în perioada 28 octombrie - 1 noiembrie 2010.
Aceasta e a doua participare a României ca membru cu drepturi depline în cadrul International e-Sport Federation, după ce în 2009 ţara noastră noastră s-a clasat pe locul 3 din 20 de ţări (primele locuri fiind ocupate de Coreea de Sud şi China).
România participă la FIFA Online 2, fiind reprezentată de BeBe (Crăciun Marius - campion mondial în 2008) şi Ovvy (Patrascu Ovidiu - vicecampion mondial 2006, vicecampion IESF 2009) şi la Warcraft 3, reprezentată de către NightEnd (Lazăr Silviu) şi Kramer (Jecan Mircea).

Federaţia Internaţională de Sport Electronic s-a constituit ca o organizaţie al cărei scop principal este reglementarea la nivel mondial a jocurilor pe calculator folosite în competiţiile de sporturi electronice.
În acest sens, începând cu acest an vor începe să funcţioneze următoarele comisii:
  • comisia arbitrilor - reglementează standardele internaţionale în arbitraj
  • comisia jucătorilor - operează un sistem internaţional de clasificare şi se ocupă cu pregătirea jucătorilor
  • comitetul de competiţie – stabileşte reglementările privind competiţia, regulamentul şi echipamentele folosite pe parcursul concursurilor.
  • comitetul de acreditare - acreditarea arbitrilor şi a jucătorilor.
  • comitetul de certificare a jocurilor - standardizarea jocurilor şi alegerea titlurilor recunoscute oficial de către Federaţie.
Scopul acestor comisii este elaborarea unui sistem unitar de desfăşurare şi evaluare a competiţiilor de jocuri pe calculator la nivel mondial, iar în final de organizare a Olimpiadei de jocuri pe calculator, sau chiar de obţinere a recunoaşterii acestor titluri ca ramură olimpică în cadrul CIO.
În vederea standardizării la nivel mondial, o comisie a arbitrilor aparţinând KESPA (Korean e-Sport Association) s-a deplasat în România pentru a evalua modalitatea de desfăşurare a calificărilor naţionale pentru IESF Challenge.
Evaluările finale au arătat că România respectă standardele internaţionale în ceea ce priveşte organizarea jocurilor pe calculator, fiind un candidat serios la conducererea comisiei internaţionale de evaluare şi pregătire a arbitrilor.
IESF s-a înfiinţat în anul 2008 prin adeziunea a 9 membri fondatori, printre care Coreea de Sud, Germania şi Austria. În anul 2009 numărul membilor cu drepturi depline a ajuns la 15 prin adăugarea a 6 ţări noi, printre care şi România, iar în anul 2010 în cadrul Adunării Generale se aşteaptă aprobarea a încă 10 membri. Până în anul 2013 se estimează că IESF va avea peste 45 de membri de pe 5 continente.


Source: Romania in competitii online @ ComputerGames

Comments